fbpx

Бактіаліс

Бактеріальна інфекція поверхневих шарів шкіри

22.07.2021

Шкідливі бактерії супроводжують нас протягом усього життя. Навіть в організмі абсолютно здорової людини можуть бути присутніми такі мікроорганізми як стафілокок і стрептокок.

Бактеріальна інфекція поверхневих шарів шкіри- Фото 1

Найчастіше їх можна зустріти на поверхні шкіри, слизовій оболонці рота або статевих органів, носоглотки. Крім цього вони знаходяться в повітрі приміщень, які рідко провітрюють. Для людей з сильним імунітетом вони не страшні, але у ослабленого організму при сприятливих умовах можуть викликати гнійні ураження шкіри. Мікротравми і розчухи на шкірних покривах, погана гігієна, робота в запилених приміщеннях створюють умови, які спонукають до виникнення імпетиго.

Імпетиго – інфекційне захворювання шкірних покривів викликане бактеріями, може бути стрептококової або стафілококової, іноді з’являється в результаті впливу обох бактерій.

Чим супроводжується імпетиго?

В результаті дії бактерій на поверхні шкірного покриву спочатку утворюються хворобливі червоні плями. Потім виникають дрібні бульбашки, які згодом лопаються і переходять в мокнучі виразки. Заключний етап – формування скоринки медово-жовтого кольору. Найбільш ймовірні місця виникнення імпетиго – ділянки біля носа і навколо рота, крім цього ризику виникнення даного захворювання схильні всі місця з порушенням цілісності шкірного покриву.

Дане захворювання має кілька різновидів. Відмінності між ними викликані, в першу чергу, збудником. Їм може бути:

– стафілокок;

– стрептокок.

Стафілококова форма більшою мірою характерна для чоловіків, дітей і підлітків. Якщо захворювання викликане золотистим стафілококом, то навколо волосяних фолікул будуть утворюватися прищі, що досягають в діаметрі до 5 мм, а якщо збудник білий стафілокок, то гнійні висипання матимуть білий окрас.

Поразка стрептококовим імпетиго більшою мірою характерно для представниць жіночої статі і дітей. Це захворювання має кілька форм. Проста форма перебігу супроводжується появою рожевих плям на шкірі з їх подальшим лущенням. Для найбільш небезпечної форми характерні гнійні освіти на руках і ногах.

Засоби для лікування імпетиго

Для усунення наслідків даного захворювання застосовується місцеве лікування. Багато виробників фармацевтичних засобів мають в своїй лінійці відповідні для цих цілей препарати. Серед засобів з доведеною ефективністю можна виділити мазь Бактіаліс. Що входить до її складу мупіроцин ефективно бореться з поширенням бактерій. Дана мазь випускається українською фармацевтичною компанією Vishpha, тому вона має доступну ціну.

Поділитися статтею: