Пікосен Капсули, Пікосен Краплі
Основні принципи харчування при закрепах
12.03.2025
В сучасному світі у людини залишається все менше часу на приготування їжі та побудову повноцінного раціону. Часто перевага надається фастфуду та напівфабрикатам. Найбільш поширеним наслідком подібних переваг можна назвати виникнення закрепу. Не варто ігнорувати подібний недуг. Це захворювання приносить не тільки дискомфорт, а й загрожує подальшими неприємними наслідками.
Зміст:
- Закреп – особливості та ознаки захворювання
- Основні причини виникнення закрепу
- Харчування як основний фактор появи закрепу
- Достатнє споживання рідини у боротьбі із закрепами
- Продукти, які дозволяють відновити роботу кишківника та уникнути закрепів
- Як не допустити появи закрепу
- Препарат Пікосен у профілактиці закрепів
- Оптимальний раціон на один день для тих, хто страждає від закрепів
Закреп представляє собою порушення ефективного функціонування кишківника. При цьому спостерігається скорочення його випорожнення, і додатково з’являється низка інших неприємних симптомів. Неправильно вважати подібні прояви тимчасовою проблемою, яка згодом пройде сама собою. Відновлення функціонування кишківника може тривати деякий час. Як виправити ситуацію, можна зрозуміти, тільки вивчивши проблему і розібравшись в основних причинах її появи.
Закреп – особливості та ознаки захворювання
Закрепом називається поширена патологія, пов’язана з процесом дефекації. Інша назва недуги – констипація. У момент її прояву спостерігається відсутність повного спорожнення кишківника. До найпоширеніших симптомів закрепу можна віднести:
- здуття кишківника;
- відчуття важкості в ділянці кишківника;
- наявність відрижки;
- сонливість і слабкість;
- проблеми зі сном;
- наявність слизу в калі;
- біль у животі, що проявляється у вигляді нападів;
- випорожнення у вигляді невеликих твердих грудочок;
- відсутність дефекації попри наявність позивів.
Не варто недооцінювати шкоду подібної патології. Постійна затримка дефекації провокує зниження ефективності роботи кишківника, а також поступову інтоксикацію організму. Крізь слизову токсини, гормони та інші речовини всмоктуються в організм і потрапляють у кровотік. Це підвищує навантаження на внутрішні органи, позначається на стані шкіри та негативно впливає на імунітет.
Закреп може бути гострим, динамічним, аліментарним, дискінетичним і хронічним. У першому випадку йдеться про стан, коли проблема зберігається впродовж кількох днів і спровокована відсутністю фізичної можливості сходити в туалет. Динамічний закреп проявляється, якщо виникає запалення. Хронічним називається захворювання, яке триває понад три місяці. Також закрепи можуть групуватися відповідно до причини появи – первинні, вторинні або ідіопатичні.
Основні причини виникнення закрепу
Існує багато причин виникнення порушення процесу дефекації. Багато в чому робота кишківника залежить від способу життя. Кишківник, печінка, жовчний міхур та інші внутрішні органи позитивно реагують на фізичну активність. Якщо людина веде малорухливий спосіб життя, то згодом їхня функція поступово пригнічується, що призводить до закрепів та наступних захворювань – анальні тріщини, геморой, інтоксикація організму. До основних причин формування закрепу належать:
- хронічний стрес та хронічна втома;
- порушення ритму моторики м’язових тканин кишківника;
- недостатнє вживання рідини;
- непрохідність кишківника;
- неправильно сформований раціон;
- гормональні порушення;
- невеликий обсяг клітковини у раціоні.
- недостатня кількість їжі;
- невеликий обсяг клітковини у раціоні.
Часто гострий закреп провокують ліки, що приймаються, – уповільнення моторики в цьому випадку проявляється як побічний ефект. Також впливає постільний режим, пухлина, літній вік, захворювання нервової системи тощо. Закреп може бути вродженим та набутим. Часто до нього призводять аномалії розвитку товстого кишківника та його іннервації. Точну причину закрепу може виявити лише діагностика у фахівців. Пацієнт здає аналіз крові, копрограму, аналіз сечі, кал на виявлення прихованих слідів крові, біохімічні дослідження. Також можна проводити зовнішній огляд, пальпацію, колоноскопію.
Харчування як основний фактор появи закрепу
У 70% випадків закреп виникає в результаті неправильно складеного раціону та некоректного харчування. Принцип роботи кишківника зрозуміти нескладно. Переміщення його вмісту здійснюється за допомогою скорочення гладкої мускулатури. Стимулює перистальтику насамперед клітковина. Вона формує обсяг калових мас. Пом’якшує їх відповідна кількість води. За допомогою жирів, що надходять з їжі, здійснюється делікатне змащування стінок кишківника, що знижує ризик їхнього пошкодження. Клітковина представляє собою неперетравлювані волокна. Якщо в їжі, що надходить, мало клітковини, відбувається ущільнення калових мас.
Найчастіше подібна проблема виникає, якщо вживати фастфуд, білий хліб, рис, жирне м’ясо, випічку, напівфабрикати, макаронні вироби. Також закреп провокує велика кількість рафінованих інгредієнтів. Вони, як і вуглеводи, є джерелом живлення для патогенної мікрофлори, а також спричиняють застійні процеси в кишківнику.
Уповільнення просування переробленої їжі в кишківнику також може бути спричинене недостатньою кількістю жирів у раціоні, нерегулярним харчуванням, пізнім прийомом їжі або раптовим переїданням. Перелічені фактори змушують його працювати з перевантаженням та в хаотичному режимі. Це негативно впливає на його перистальтику.
Достатнє споживання рідини у боротьбі із закрепами
Одним із основних факторів, які провокують виникнення закрепів, є недостатня кількість води, яка вживається людиною протягом доби. Оптимальною кількістю рідини на день є 1,5-2 літри. Норма може змінюватись в залежності від наступних факторів:
- спосіб життя;
- вік;
- вага;
- особливості раціону;
- температура довкілля;
- хронічні захворювання тощо.
Використовуючи в раціоні каву, чай, газовані солодкі напої або алкоголь, необхідно пам’ятати, що вони сприяють виведенню рідини з організму. Якщо є схильність до закрепів, перераховані напої значно погіршать ситуацію. Варто віддавати перевагу таким напоям, як трав’яні чаї, чиста питна вода, кефір або ряжанка, узвари без додавання цукру. Позитивно впливають на стан організму та кишківника у тому числі такі трави, як фенхель, ромашка, м’ята. Корисна вода з лимоном, відвар із кураги або чорносливу.
Рідини може не вистачати, якщо додатково до основного раціону людина приймає велику кількість клітковини. Цей продукт працює лише у поєднанні з водою. Приймаючи його, варто збільшити норму рідини, що вживається в день, щоб не спровокувати посилення закрепу.
Продукти, які дозволяють відновити роботу кишківника та уникнути закрепів
Якщо в процесі боротьби із закрепом було відновлено режим дня, фізичну активність, а також вживається необхідна кількість рідини, але він не проходить, варто звернути увагу на свій раціон. Знання продуктів, які допоможуть відновити роботу кишківника, дозволить підвищити ефективність вжитих заходів та відновити роботу організму.
Продуктова група | Види продуктів |
Овочі | Морква, батат, буряк, капуста, картопля, броколі. |
Фрукти | Яблука, ківі, груші, сливи, абрикоси. |
Ягоди | Малина, полуниця, чорниця. |
Бобові | Сочевиця, нут, квасоля. |
Цільнозернові крупи | Гречка, вівсянка, бурий рис, кіноа. |
Натуральні солодощі | Курага, чорнослив, інжир, мед. |
Корисні жири | Жирна риба, авокадо, горіхи, насіння, оливкова або лляна олія (холодного віджиму). |
Горіхи | Мигдаль, грецькі. |
Насіння | Чіа, льон, кунжут. |
Висівки | Вівсяні, пшеничні, псиліум. |
Кисломолочні продукти (пробіотики) | Айран, кефір, ряжанка, натуральний йогурт без цукру, кумис, кімчі, квашена капуста. |
Пребіотики | Овсянка, часник, цибуля, банани, спаржа. |
Важливо враховувати особливості кожної групи товарів. Овочі, фрукти, ягоди, цільнозернові продукти, бобові та висівки – це відмінне джерело клітковини. Овочі варто готувати на пару, тушкувати, але також можна вживати в їжу й сирими. Каші готують на воді. Подавати можна і з молоком. Сухофрукти попередньо замочуються. Кефір варто пити у вечірній час, а йогурт можна використовувати для заправки салатів, смузі чи каш.
Олії холодного віджиму часто застосовують після пробудження по одній чайній ложці. Жири стимулюють роботу кишківника та сприяють значному покращенню його перистальтики. В авокадо також є велика кількість клітковини. Ківі та ананас покращують травлення, бо мають у своєму складі ферменти. У куразі та чорносливі є сорбітол. Ця речовина сприяє розм’якшенню мас у кишківнику та прискоренню їхнього просування.
Як не допустити появи закрепу
Профілактика закрепу – це важливий етап, який дозволить утримати отримані результати та зберегти ефективну роботу кишківника. Існує кілька основних факторів, яких варто дотримуватись для досягнення успіху.
- Основну увагу варто звернути на дотримання режиму харчування. Виключіть із раціону всі шкідливі та небезпечні продукти з низьким вмістом клітковини. Сніданок має бути щільним, щоб запустити роботу організму. Вечеря не повинна бути пізніше, ніж за три години до сну. Так їжа, що надходить, буде перетравлюватися до того, як організм почне відпочивати. Харчуватися необхідно в один і той же час, але не більше п’яти разів на добу.
- У день варто пити щонайменше 1,5 літра чистої води. Без контролю питного режиму неможливо підтримувати перистальтику, бо тоді харчова грудка буде занадто щільною. Здійснюють позитивний вплив на організм чаї з фенхелю, ромашки, м’яти.
- Використовуйте продукти, які мають послаблюючу дію. До проносних відносяться деякі кисломолочні продукти (кефір, йогурт), ківі, лляна олія, буряк, чорнослив, курага тощо.
- Введіть у звичку щоденну фізичну активність. Ранкова гімнастика, спеціальний комплекс вправ для активації кишківника, масаж – все це дозволить досягти значних результатів за умови регулярного застосування.
- Проводьте активну роботу зі стресом. Варто щодня ходити перед сном, виконувати дихальні практики. Допоможуть розслабитись правильно підібрані медитації, регулярний сон у необхідному обсязі.
Крім того, не варто ігнорувати позиви сходити до туалету. Рефлекс може поступово зникнути та призвести до закрепу. Важливо пам’ятати, що регулярна дефекація є важливою умовою для збереження кишківника у здоровому стані.
Препарат Пікосен у профілактиці закрепів
У терапії закрепів використовується безліч різних препаратів та способів активації перистальтики прямої кишки. Попитом користується проносний препарат Пікосен. Основним завданням, з яким він покликаний справлятися, є м’яка дія на перистальтику. Пікосен випускається у вигляді крапель. До основних переваг Пікосена можна віднести:
- високу ефективність;
- м’який вплив;
- комфортну форму для застосування;
- повний контроль над ситуацією.
Препарат розфасований у ємності зручного об’єму, виготовлені із темного напівпрозорого матеріалу. Вони доповнені зручною крапельницею та надійно закриваються за допомогою кришки. Пікосен дозволяє утримувати рідину в кишківнику і цим пом’якшує калові маси. Ефект настає через 6 годин з моменту прийому і може тривати ще 6 годин. Препарат відрізняється делікатним впливом. Він не провокує спазми та не залишає межі кишківника. Краплі допускається розчиняти у воді.
Оптимальний раціон на один день для тих, хто страждає від закрепів
Скласти правильний раціон для позбавлення від закрепів неважко, якщо врахувати всі правила подібного харчування.
- На сніданок варто випити склянку теплої води з лимоном, з’їсти вівсяну кашу, йогурт та кілька сухофруктів (інжир або чорнослив). У кашу можна додати яблуко, лляне насіння чи горіхи. Альтернативою йогурту може стати кефір.
- Для перекусу підійде жменя горіхів, ківі та трав’яний чай.
- В обід найкращим рішенням буде овочевий суп, порція складних вуглеводів у вигляді гречки або кіноа, запечена риба або курка, а також салат з буряка з оливковою олією. Джерело білка може бути й рослинним – порція тушкованого нуту замість курки чи риби.
- У полудень потрібна підтримка мікрофлори, тому вживається пробіотик (кефір чи йогурт) і трохи сухофруктів.
- На вечерю важливо отримати білок та клітковину. Оптимальним рішенням буде омлет або запечена риба та овочі (відварений салат з горіхами та зеленню). Можна замінити перелічені продукти поживним овочевим рагу із сочевицею.
Перед сном варто випити ромашковий чи м’ятний чай. Протягом доби вживається до двох літрів чистої води. Виключаються білий хліб, цукор, здоба, макарони та інші продукти, що провокують закреп.
Поділитися статтею: